Görev Tanımları ve Giriş
Ülkemizde hemşirelerin görev tanımları bulunmamaktadır. Yataklı Tedavi Kurumlarıİşletme Yönetmeliği gibi mevzuatlarda tanımlanan görev, yetki ve sorumluluklar günümüz sağlıkbakım ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Başhemşireliklerin hemşirelik hizmetleri müdürlüklerine,başhemşire yardımcılarının müdür yardımcılıklarına dönüştürülmesi ile hemşirelik yönetimhizmetleri profesyonel bir nitelik kazanacaktır.Hemşirelik hizmetlerine ilişkin sorunlar genel olarak hemşirelerden hangi kapsam venitelikte hizmet beklendiğinin açık olarak ortaya konulmamasından kaynaklanmaktadır.
Buihtiyaçtan dolayı Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak hemşireleringörev tanımı çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Bu çalışma ile ;Kurumlardaki hemşirelik unvanlarının görev, yetki ve sorumlulukları genel olarakbelirlenmiştir.Hemşirelerin hangi görevleri kime karşı sorumlu olarak yürütmesi gerektiğine ilişkinrehber olup sağlık çalışanları tarafından da bilinmesi olumlu çalışma ilişkilerinin geliştirilmesinekatkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Ayrıca hemşirelerin güven duygusu geliştirmesi ve işdoyumunun sağlanmasında katkısı olacaktır.Kurumlarımızda hemşirelerin yapması gerekenler ile fiilen yaptıkları karşılaştırılabilecek,mesleki başarı ve yeterlilikleri belirlenebilecektir.
Dolayısıyla performans değerlendirmesi içinbir ölçüt olacaktır.İş değerlendirmesinde ve çalışma sürelerinin düzenlenmesinde veri sağlayacaktır.Hemşirelerin sayı ve niteliğini belirlemede hangi görev ve yetkiler için hangi niteliktehemşireye ihtiyaç olduğu ortaya çıkacaktır.
AMAÇ
Mevzuatına uyum çerçevesinde ve Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamındaülkemizde hemşirelik hizmetlerinin çağdaş bir anlayış içinde yeniden düzenlenmesi kapsamında:
1. Hizmetin kalitesini artırmak,
2. Hemşirelik hizmetlerinin standartlarını belirlemek,
3. Hizmet kapasitesini artırmak,
4. Sağlık hizmetlerine en üst düzeyde katılım sağlamak,
5. Hemşirelik bakım etkinliklerini kayıt altına almak,
6. Kaynakların verimli ve etkili bir şekilde kullanımını sağlamak,
7. Sağlık meslekleri ile işbirliği yaparak sağlık ile ilgili her düzeydeki planlama vepolitikaların oluşturulmasında yer almak,
8. Yönetim görevlerine kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak atama yapılmasınısağlamak,
9. Hemşirelerin sayı ve nitelik olarak yeterli olup olmadıklarını belirlemek,
10. Hasta odaklı ve performansa dayalı yönetim ve hizmet anlayışını oluşturmak,
11. Etkinlik, verimlilik, şeffaflık ve hesap verilebilirliği sağlamak hedeflenmektedir.
1. Ülkemizde sağlık kurum ve kuruluşlarda sunulan hemşirelik hizmetleri toplumunsağlık gereksinimlerini karşılayacak duruma getirilmelidir. Sağlık kuruluşlarında hemşirelikbakımı ile ilgili standartlar tanımlanmalı, hemşirelik işlevleri açık ve seçik belirlenmelidir.Böylece bakımın değerlendirilmesi ve denetlenmesi yapılmış olacaktır.
2. Sağlık kuruluşlarımızda, yönetmelikle düzenlenmiş olmasına karşın, hemşirelikuygulamalarının nitelik ve niceliği ile hemşirelerin tayin, terfi, denetim ve değerlendirmelerikonusunda Başhemşirelere verilen sorumluluk ölçüsünde yetki verilmemektedir. Yöneticihemşirelerin bu yetkiyi kullanmada etkin olamaması, hemşirelik hizmetlerini iyileştirecekkararların ve önlemlerin alınmasını güçleştirmektedir. Kurum ve kuruluşlardaki hemşirelikhizmetleri “Hemşirelik Hizmetleri Müdürü” ile yeterli eğitimli; hemşirelikte lisans mezunumümkünse yüksek lisans veya doktora dereceli hemşireler arasından etkili bir biçimdeyürütülecek, alınan kararlarda hemşirelik hizmetleri yönetiminin görüşüne başvurulacaktır.
3. Hemşirelerin nitelik ve nicelik bakımından yetersizlikleri, hemşirelik hizmetlerindekiyükü artırarak etkin ve kapsamlı bakım verilmesini önlemektedir. Var olan insan gücünün coğrafibölgelere, yerleşim birimlerine, kurumlara ve ihtiyaç alanlarına göre dağılımları dengelenecektir.
4. Sayıca yetersiz olan hemşirelerin hemşirelik bakım hizmetleri dışındaki işlerdekullanılması (sekreter, eczacı, diyetisyen, santral memuru gibi…) hizmet kaybının büyümesine,bakım hizmetlerinin vasıfsız kişilerce verilmesine ve hemşireler arasında doyumsuzluğa yolaçmaktadır. Bunun önüne geçilecektir.
5. Sağlık disiplinleri arasında “ekip çalışması” yaklaşımını yerleştirerek hemşirelerinbakım ve tedavi ile ilgili özgün bilgi, beceri ve davranışlarını sergilemeleri amaçlanmıştır.
6. Hemşirelerin çalıştıkları ve kendilerini geliştirip ilgi duydukları alanlardagörevlendirilmeleri ile verilen hizmetin verimi artırılacaktır.
7. Ülkemizde Ana-Çocuk Sağlığı sorunları ciddi boyutlarda olduğu halde koruyucusağlık hizmetlerinde etkin insan gücü olarak düşünülen ebeler, hemşirelerin denetiminebırakılmayacaktır.
8. Görev tanımlarının olmaması ile çeşitli disiplinlerden oluşan sağlık ekibi üyelerininher birinin, hem kendisinin hem de diğerlerinin görev, yetki ve sorumlulukları konusundabilgilendirilmesi gerekmektedir. Ekip çalışmasında sürtüşmelerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
9. Kurumlar arasında hemşirelik hizmetlerinin sunumu esnasında bir takım farklılıklarortadan kaldırılacaktır.
1. Hemşirelik insan gücü planlamasını,
2. Hemşire seçimini,
3. Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesini,
4. İş ve performans değerlendirmesini,
5. Hizmet kalitesinin yükseltilmesini,
6. Olumlu çalışma ilişkilerinin geliştirilmesini,
7. Çalışma güvenliğinin sağlanmasını,
8. Çalışmaların kayıt altına alınmasını,
9. Yeniden yapılanma etkinliklerini,
10. Çalışma süreçlerinin tanımlanmasını,
11. Çalışma sürelerinin düzenlenmesini sağlayacağız.